logo_UPzwgr

Onderzoek

In opdracht van KOM Gelderland deed Urban Paradox onderzoek naar kunstparticipatie in het sociaal domein. In het voorjaar van 2016 zijn in acht Gelderse gemeenten gesprekstafels georganiseerd met bestuurders en ambtenaren van Zorg en Welzijn en van Kunst en Cultuur. Centraal stond de vraag hoe de samenwerking tussen beide domeinen kan worden bevorderd.

Voor alle gemeenten en zorg-/welzijnsorganisaties is het duidelijk dat kunstparticipatieprogramma’s een bijdrage kunnen leveren aan vraagstukken in het sociaal domein. De gesprekspartners benoemen positieve effecten voor het individu, maar ook de preventieve werking die kunstparticipatie kan hebben en de bijdragen aan maatschappelijke vraagstukken. De vraag is dus niet óf er sprake zou moeten zijn van intersectorale samenwerking, maar hóe die gerealiseerd kan worden. En wat daarin de rollen van de gemeente, de zorg-/welzijnsorganisatie en het kunstencentrum zijn. Lees hier de uitkomsten van het onderzoek.

Kunst Ontmoeten Meedoen, kortweg KOM, staat voor structurele, toegankelijke en professionele kunstparticipatie voor iedereen met een zorgachtergrond in Gelderland. KOM Gelderland is een samenwerkingsverband van negen culturele centra, elk met een eigen KOM-afdeling: Cultuurkust (Harderwijk), Gigant (Apeldoorn), Gruitpoort (Doetinchem), Kunstbedrijf Arnhem, De Lindenberg (Nijmegen), Muzehof (Zutphen), Zinder (Tiel), Cultura (Ede) en BoogieWoogie (Winterswijk). Verenigd in KOM Gelderland zijn ook de Onderwijsspecialisten en Cultuurmij Oost.