Content voor Ingelogde Gebruikers
Denktank Kunst En Ouderen – RIQQ Rheden

Denktank Kunst en Ouderen – RIQQ Rheden

Rhedense senioren praten mee over cultuurprojecten voor ouderen

Van Rimpelingen tot Zilveren Zondag

In februari 2016 werden ouderen en geïnteresseerden uit de gemeente Rheden uitgenodigd om deel te nemen aan de denktank ‘Kunst & Ouderen’. Hieraan namen elf ouderen uit de verschillende kerndorpen van de gemeente Rheden deel. In tien bijeenkomsten spraken zij met beleidsmakers van Cultuurbedrijf RIQQ over ideeën, behoeftes en valkuilen.

Bij iedere bijeenkomst schoven ook kunstvakdocenten aan om deelnemers te inspireren en met hen in gesprek te gaan over verschillende kunstvormen. Medewerkers uit de zorg sloten aan om te praten over het huidige aanbod van kunst- en cultuurprojecten voor ouderen. Er werd met de elf Rhedense ouderen gesproken over eventueel nieuw aanbod, over aanvullingen en over voorbeelden van cultuurprojecten uit andere delen van het land. Welke projecten zouden in de gemeente Rheden passen? Waarom wel en waarom niet? Wat zijn mogelijke drempels voor cultuurparticipatie?

De denktank werd na de tien geplande bijeenkomsten op verzoek van de deelnemers voortgezet. Zij voelden zich zó verbonden met de projecten, dat zij ook als vrijwilliger bij verschillende projecten betrokken werden.

De denktank Kunst & Ouderen heeft in het seniorenproject Rimpelingen 8 deelprojecten opgeleverd, die van 2016 t/m 2018 door RIQQ zijn aangeboden aan ouderen in de gemeente Rheden. Ook heeft de denktank het initiatief genomen tot een jaarlijkse Activiteitengids voor Ouderen, met een uitgebreid overzicht van activiteiten voor senioren in de regio Rheden. In 2019 is de denktank uitgebreid met een aantal nieuwe deelnemers en zet de groep zich in voor de nieuwe projectlijn Kunstspoor 7 met projecten in de samenleving, waaronder het project Zilveren zondag, voor en door ouderen geprogrammeerd.

Over dit project

De denktank komt eens in de 6 tot 8 weken bij elkaar. Per bijeenkomst is aanvankelijk zo’n twee uur voorbereiding nodig, later in het traject is dat minder. Het is van belang gebleken om voldoende voeding te geven aan de groep mensen. Leuke inspirerende voorbeelden uit het land en concrete vragen zorgen voor veel bruikbare reacties en informatie. De terugkoppeling van wat er met de input is gebeurd, maakt voor de deelnemers duidelijk waar ze het voor doen. De input van de denktank zorgt soms voor aanpassing van bepaalde ideeën die al bij de organisatie leven en soms ontwikkelt de denktank geheel nieuwe projecten op basis van ideeën die in deze groep opkomen. Een keer per jaar wordt ook de werkwijze en voortgang van de denktank zelf onder de loep genomen en eventueel bijgesteld. De denktank Kunst en Ouderen is een ongelofelijk waardevolle bron van informatie en inspiratie geworden voor RIQQ.

Contactpersoon

RIQQ – Jet Smeets

Partners

 • Cultuurbedrijf RIQQ
 • Innoforte
 • Attent
 • Stichting Stoer
 • De Elleboog
 • De paperclip
 • De Oase
 • Bibliotheek Veluwezoom
 • Filmhuis Dieren
 • Boekhandel Jansen en de Feijter
 • Kunstaanbieders in de gemeente Rheden

Heb je vragen of wil je meer informatie?
Scroll naar boven
Menu