Content voor Ingelogde Gebruikers
Het Apeldoornse Schaep – Gigant Apeldoorn

Het Apeldoornse Schaep – Gigant Apeldoorn

Een cursus (liedjes)theater waarin de verhalen van de deelnemers in tien bijeenkomsten omgezet worden in een prachtige podiumproductie.

De inclusiegedachte, spelplezier en kwalitatief goede kunstzinnige begeleiding vormen in Het Apeldoornse Schaep de rode draad. Het resultaat is een mooi sociaal werkproces en een unieke, ontroerende voorstelling die lang doorwerkt in ieders welzijn.

Opzet van het project

De jarenlange samenwerking tussen zorginstelling De Passerel en Markant (nu Gigant) leverde in het najaar van 2014 de pilot ‘Het Apeldoornse Schaep’ op, geïnspireerd door ‘Het Schaep met de vijf poten’ van Eli Asser en Harry Bannink.

Met een ‘restant’ gezamenlijk fondsengeld en een bijdrage van KOM Gelderland werd een eerste serie van tien bijeenkomsten georganiseerd in een Apeldoorns café. Onder leiding van een theater- en een muziekdocent werkten mensen met en mensen zonder beperking aan een voorstelling.

Daarop volgende edities waren:

  • ‘Mag ik in uw hoofd kijken?. Gemaakt en uitgevoerd voor familie en bekenden.
  • Romeo en Julia, een klassiek (liefdes) verhaal over een onmogelijke vriendschap, waarin  Nederlandstalige liedjes via improvisatie tot scènes en sketches zijn gemaakt.
  • ‘Dat zit wel snor’, een absurdistische voorstelling met muziek van Michael Jackson tot het geluid van een stoomtrein.
  • ‘Ontmoeting in het café’ over de herhaling van dagelijkse dingen, over vertragen en versnellen, een voorstelling die zich afspeelt in een fabriek. Wanneer pas je je aan aan het tempo van de groep en wanneer volg je je eigen tempo?

Behalve speler zijn de deelnemers ook (theater) maker.

Verbinding in contact

Bij deze doelgroep is contact maken niet altijd vanzelfsprekend, terwijl de behoefte zeker aanwezig is. Uiteindelijk gaat het erom dat ook mensen met een beperking zich gezien, gehoord en gerespecteerd voelen. Door dit middels muziek en dans vorm te geven ontstaat er een tastbaar product, waarin de deelnemers zichzelf in verhouding tot de ander kunnen laten zien.

Twee lessenreeksen

In de eerste lessenreeks staat contact met de eigen persoon centraal. Wat kun je met je eigen lichaam en stem? Wat zijn uitdrukkingsmogelijkheden vanuit het individu? Hoe verhoud je je tot de omgeving? Wat zijn lastige zaken in het maken van contact, of juist hele mooie kanten?
De tweede lessenreeks gaat verder met het thema contact. Hoe maak je contact met de omgeving, hoe kijk je naar de omgeving, hoe kijkt de omgeving naar jou? Welke plaats neem je in, in de maatschappij? In deze lessenreeks is er vanuit de kracht van het individu meer interactie met elkaar en met de omgeving.

Doelgroep: een lage deelnemersbijdrage is een belangrijk uitgangspunt, of zelfs een voorwaarde, voor deze bijzondere doelgroep om deel te kunnen nemen.

Wanneer: 12x op een avond

Partners

Door intensieve samenwerking met scholen (De Zonnehoek & het Kroonpad), zorgaanbieders (De Passerel) en ondersteunende organisaties (MEE Oost Veluwe & KOM Gelderland) is veel ervaring binnen het organiserende en uitvoerende team opgebouwd.

Contactpersoon

Gigant – Natasja Kraft

Meer info

Kijk voor informatie over dit project op:
https://www.gigant.nl/cursussen/t-apeldoornse-schaep

Video

Kosten en financiering

Heb je vragen of wil je meer informatie?
Scroll naar boven
Menu