Content voor Ingelogde Gebruikers
Nieuwsbrief 2

Nieuwsbrief 2

KOM (Kunst Ontmoeten Meedoen) staat voor structurele, toegankelijke en professionele cultuurparticipatie voor kinderen, jongeren, volwassenen en ouderen met bijvoorbeeld een lichamelijke en/of verstandelijke beperking, een psychosociaal probleem of een psychiatrische stoornis.

De laatste tijd ontvang ik steeds meer nieuwsbrieven, publicaties en blogs over onderzoeken naar de meerwaarde van kunst en cultuur voor inclusie en participatie. En dan denk ik meteen: inclusie en participatie oké, maar van wie en waaraan? Is het niet logisch dat iedereen meedoet en mee kan doen? Blijkbaar is dat niet het geval en is er nog een lange weg te gaan. Om niet meteen in somberheid en zuchten te vervallen is het een echte aanrader om dit filmpje te bekijken en te zien hoe getalenteerde atleten, muzikanten en dansers een prachtige productie neerzetten in ‘Yes I can – We’re the Superhumans!’.

KOM-nieuws versturen wij regelmatig binnen het netwerk van KOM Gelderland met links naar bijeenkomsten, good practices, uitkomsten van onderzoek, etc. Stuur je eigen nieuws naar: lilyvanengen@cultuurmijoost.nl

We horen graag van je!

Handboek ‘Actieve cultuurparticipatie voor ouderen’ – Muzehof

De input uit de projecten van Parels voor de Kunst zijn gebruikt om een methodiek (handboek) te ontwikkelen. Hiermee kunnen organisaties in de toekomst projecten organiseren op een effectieve wijze, zonder zelf het wiel opnieuw uit te moeten vinden. Zo komen aan de orde: specifieke behoeftes van de doelgroep, verschillen binnen de doelgroep, samenwerkingskansen en de beste aanpak van culturele projecten voor ouderen.

HuidHonger – Care&Culture
Een programma over liefdevolle zorg, intimiteit en het belang van aanraking. Samen met bewoners en betrokkenen maakte Care&Culture een ontroerende  dansvoorstelling op vijf zorglocaties in Nederland in het voorjaar van 2017. Met aansprekende dansduetten en choreografieën, ondersteund door filmische interviews met experts uit de zorg. De teaser van de documentaire is te zien op de website.

Wat doet kunst met je hersenen?
Mark Mieras legt het uit.

Kennisbundel Sociale Inclusie – Kennisplein Gehandicaptensector
Mensen met psychiatrische problemen of een verstandelijke beperking willen net als andere mensen ‘erbij horen’ en zoveel mogelijk meedoen in de maatschappij. Professionals in de zorg hebben een belangrijke taak om cliënten hiermee te helpen. Via casussen en opdrachten maakt de Kennisbundel Sociale Inclusie duidelijk wat nodig is om mensen met een verstandelijke beperking meer mee te laten doen.

Ga samen voor oud!
Twaalf inspirerende projecten met ouderen: professionals uit kunst en zorg over het succes van samenwerking.

Muziek ook voor jou!
Een website met muziekdocenten, verspreid over heel Nederland, die gespecialiseerd zijn in muziekonderwijs voor mensen met een beperking. Altijd een muziekdocent in de buurt.

Dance@Work, conferentie voor managers en dansers – 17 mei, Utrecht
Momenteel geeft Dance to the People een training bij Gemeente Rotterdam over Social Impact. Met een groep (Young) Professionals wordt gewerkt aan thema’s als lichaamshouding, inclusie en creativiteit via beweging en dans.
Op 17 mei laat Dance to the People zien hoe zij met hun workshops en trainingen social impact realiseren.

Theater, intersubjectiviteit en medisch-/psychotrauma – 23 mei, Utrecht
De Nieuwe Utrechtse School brengt belangrijke aspecten van de wisselwerking tussen geneeskunde, de kunsten en de geesteswetenschappen in kaart door middel van een aantal publieksdialogen, uitmondend in een internationale summerschool in 2018.

Congresparade Anders kijken naar ‘Probleemgedrag’ – 28 mei, Lunteren
Met o.a. Dansen in de zorg: spreek mensen aan op hun mogelijkheden!
En: Gepersonaliseerde muziek in relatie tot gedrag, therapeutisch harpspel en Diva Dichtbij.

Art Brut Biënnale – 25 mei t/m 3 juni, Hengelo
Art Brut gaat over kunst in de meest directe en ongeremde vorm. Puur en onbevangen, gemaakt door kunstenaars met een psychische problematiek of een verstandelijke beperking. Hun werk verdient de aandacht van het grote publiek. De Art Brut Biënnale biedt daarvoor het podium: krachtige kunst in de vorm van exposities, workshops, lezingen, films, theatervoorstellingen en andere optredens. Het evenement wordt in 2018 voor de derde keer georganiseerd.

Krasse Fratsen Inspiratie Festival – 27 mei, Deventer

Blijf Kras met Kunst: kijk, luister, swing en doe mee met Krasse Fratsen.

Heb je vragen of wil je meer informatie?
Scroll naar boven
Menu