Content voor Ingelogde Gebruikers
Nieuwsbrief 4

Nieuwsbrief 4

KOM (Kunst Ontmoeten Meedoen) staat voor structurele, toegankelijke en professionele cultuurparticipatie voor kinderen, jongeren, volwassenen en ouderen met bijvoorbeeld een lichamelijke en/of verstandelijke beperking, een psychosociaal probleem of een psychiatrische stoornis.

Dat klinkt mij als muziek in de oren! Steeds meer zorgverleners en wetenschappers raken overtuigd van de positieve effecten van kunst en cultuur op gezondheid en welbevinden van ieder mens, met en zonder zorgvraag. Gerenommeerde kennis- en zorginstellingen nemen het voortouw in publicaties daarover zoals:

·      de startnotitie Kunst en dementie van het Deltaplan Dementie
·      het dossier Wat werkt bij culturele interventies voor ouderen van Movisie
·      de kennissynthese Kunst, cultuur en positieve gezondheid van ZonMW

Als programma manager van KOM Gelderland aan mij de taak om de kennis die kunstenaars ontwikkelen in hun werk met mensen met een zorgvraag zichtbaar te maken, te delen in onze regionale en landelijke netwerken en om samen met wetenschappers de positieve bijdrage van kunst en cultuur in zorg en welzijn te onderbouwen.

Een volgende en belangrijke stap daarin is een KOM-bijeenkomst bij de Gruitpoort in Doetinchem op donderdag 1 november. Aanleiding is de steun die zorgverzekeraar Menzis geeft aan projecten van twee KOM-partners: Machteld van de Meij van de Gruitpoort en Harry ten Brinke van Boogie Woogie. Hun inspanningen en vooral wat wij daarvan kunnen leren staan centraal. Reserveer daarom 1 november alvast in je agenda!

KOM-nieuws versturen wij regelmatig binnen het netwerk van KOM Gelderland met links naar bijeenkomsten, good practices, uitkomsten van onderzoek, etc. Stuur je eigen nieuws naar: lilyvanengen@cultuurmijoost.nl

We horen graag van je!

Congrestifal Sociaal Gezond – 12 september – Utrecht
Een kruising tussen een inhoudelijk congres en een vrolijk en verbindend festival voor spraakmakende initiatieven en praktijken uit de gezondheidszorg en het sociaal werk. Met o.a. een bijdrage van Machteld Huber over Positieve Gezondheid.

Open les Theatergroep Wirwar – 12 september – Gigant Apeldoorn
Theatergroep Wirwar heeft ruimte voor drie nieuwe cursisten en organiseert daarvoor een open les, gecombineerd met de bestaande groep.

Bijeenkomst netwerk Kunst en Senioren thema Inclusie – 17 september – Arnhem
Van alle kanten zoemt het woord inclusie, in beleidsstukken en artikelen, op studiedagen en conferenties. Wat is inclusie precies? Welke rol spelen kunst en cultuur in een inclusieve samenleving? We nodigen een spreker over dit onderwerp uit. Belangstellenden zijn welkom!

Muziek beweegt mensen, Wereld Alzheimerdag – 21 september – Heerde
Cultuurplein Noord Veluwe en Alzheimer Nederland, afdeling Oost Veluwe, organiseren samen met vele organisaties van 14.00 tot 16.15 uur in de Heerd in Heerde een prachtig muziekfestijn.

Training Dans en kunst van het bewegen – 3 oktober /10 november – Stopera Amsterdam
Deze eendaagse training wordt gegeven door Andrew Greenwood. In de training introduceert Andrew een dansmethodiek waarbij mensen met een verstandelijke beperking of (een gevorderde) dementie lichamelijk, geestelijk en sociaal in hun kracht staan.

Kunstcongres met perspectief – 15 oktober – museum MORE in Gorssel
Het Kunstcongres staat in het teken van participatie, talentontwikkeling en exposeren van creatieven met een arbeidsbeperking die beeldende kunst maken. UWV biedt hierin samen met publieke en private samenwerkingspartners een podium.
Met de lezing ‘Kunst en bedrijf; hoe synergie te creëren’ door Manon Pasmans, projectleider en curator bij Akzo Nobel Art Foundation.

Voorstelling de Hoofdzaak van Theatergroep Wirwar te boeken bij Gigant Apeldoorn
Een bijzondere, confronterende, ontroerende voorstelling vol humor gespeeld door mensen met een (Niet) Aangeboren Hersenafwijking. Een theaterproductie waarin de spelers vertellen wat NAH in hun leven betekent. Contactpersoon: Nanda Huisman

Kunst kijken helpt dementerenden bij sociale contacten
Een journalist van het dagblad Trouw liep mee met de maandelijkse speciale Onvergetelijk-rondleiding in het Stedelijk Museum. En concludeerde: “een bezoek aan het museum maakt dementerenden gelukkiger”.

Heb je vragen of wil je meer informatie?
Scroll naar boven
Menu