Content voor Ingelogde Gebruikers
Minder Bekende Epenaren Vertellen – Cultuurplein Noord Veluwe Epe

Minder bekende Epenaren vertellen – Cultuurplein Noord Veluwe Epe

Epe – ‘Verhalen van Minder Bekende Epenaren’, het bijzondere project van ArteZ-studenten Anka Vriens, Wousje Schutte en Maaike van Putten is afgerond. Het project dat ouderen via de kunst zou moeten activeren en verbinden, blijkt geslaagd.

(door Dennis Dekker)

De dames zochten de afgelopen weken letterlijk naar mooie verhalen. Ze gingen zelf de deuren langs maar lieten ook diverse doorgeefboeken circuleren in de hoop dat mensen geactiveerd werden om daar iets persoonlijks in te schrijven. Belangrijk bij dit project? Probeer eenzaamheid bij ouderen tegen te gaan en hen meer te betrekken bij het Kulturhus EGW.

In gesprek

Veel van die verhalen werden afgelopen dinsdag gepresenteerd door middel van een bijzondere expositie. Zang, dans, theater en beeldende kunst, zijn ingezet om diverse verhalen die het trio ophaalde tot kunst te verheffen. De tentoonstelling in EGW zou volgens de drie studenten dus ook een mooi extra doel moeten krijgen: alle oudere mensen uit de buurt werden uitgenodigd om naar de expositie te komen kijken. Wellicht dat ze hun eigen verhalen wel zouden herkenden. Maar veel belangrijker: misschien gingen ze wel in gesprek met anderen. Dat bleek inderdaad zo te zijn.

Zo vertelde een 70-jarige dame uit Heerde een prachtig verhaal aan de drie studenten. Ze was ooit ‘voor de liefde’ verhuisd naar Zuid-Italië. Ze woonde daar jaren lang en kreeg een zoon. Uiteindelijk besloot ze vanwege ‘het betere Nederlandse onderwijssysteem’ terug te gaan naar Nederland. Haar relatie strandde. Nog altijd gaat ze minimaal eens per jaar met haar zoon op vakantie naar Italië.

De 88-jarige Joop Wiersma had de uitnodiging voor deze expo in de bus gekregen. “Ik dacht: ik ga er naartoe. Ik ben nieuwsgierig.” Uiteindelijk zorgde ook hij ongemerkt voor een nieuw verhaal van een ‘Minder Bekende Epenaar’. Meneer Wiersma raakte in gesprek met Rinette van der Vliet, de directeur van het Cultuurplein Noord Veluwe. Hij vertelde haar over zijn hobby’s, maar ook over zijn voormalige werk. “Ik was gymleraar en aardrijkskundedocent in het westen van het land. Toen ik met de vut ging, wilden mijn vrouw en ik de rust van de Veluwe opzoeken. 22 Jaar geleden zijn we in deze gemeente beland.” Omdat zijn vrouw twee jaar geleden is overleden en omdat zijn kinderen ver weg wonen, zijn er best wel momenten dat hij zich eenzaam voelt, vertelt meneer Wiersma eerlijk. “Soms heb ik de behoefte om nieuwe mensen te leren kennen. Daarom ben ik hier vandaag naartoe gekomen. Even aanwaaien en lekker kletsen.”

De drie studenten hebben samengewerkt met Niki Binnendijk (gebiedsregisseur Koppel-Swoe) en Jan Bertil Pool (promotiemanager Cultuurplein Noord Veluwe). Laatstgenoemde duo onderschrijft het belang van dit project. “Voor Wousje, Anka en Maaike houdt het op. Maar eenzaamheid onder ouderen is best een groot thema. Wij willen dit project graag een vervolg geven met vrijwilligers.”

Heb je vragen of wil je meer informatie?
Scroll naar boven
Menu