Content voor Ingelogde Gebruikers
Slag & Vlag – Philadelphia Zorg

Slag & Vlag – Philadelphia Zorg

Jelle Roeper is zelfstandig ondernemer en vanuit die rol in contact gekomen met Philadelphia waar muziek één van de strategische doelen is. Hij is coördinator en aanjager voor Slag & Vlag, dat gaat over inclusie bij muziekverenigingen.

Jelle vertelt:

“In de zomer van 2017 hadden Paul Doop en ik een gesprek over muziek in de zorg. Paul, voorzitter van CGN, was bezig met een opdracht voor Philadelphia Zorg en had meegekregen dat Philadelphia, als eerste zorginstelling in Nederland, muziek tot één van haar strategische punten had gemaakt. Ik had al eerder blijk gegeven van interesse in ‘muziek in de zorg’ en zo waren we al snel aan het brainstormen. Het leidde tot het project ‘Phila Slag & Vlag’, dat in januari 2018 is begonnen in Sneek. Tijdens de voorbereidingstijd had ik al contact gezocht met drumfanfare Advendo uit Sneek om hen te interesseren om het project daarna te integreren als nieuw onderdeel van hun vereniging. Een onderdeel waar mensen met een verstandelijke beperking kunnen doen wat anderen ook kunnen, namelijk muziek maken en/of dansen.

Zoals gezegd zijn we in januari gestart en hebben in drie maanden tijd en optreden voorbereid, want het doel was om eind maart op te treden tijdens de finals van CGN in Eindhoven. Dat is gelukt en het was een dikke hit! Iedereen was verrast en de impact die het had bij deelnemers, instructie, publiek maar ook bij de directie van Philadelphia Zorg was enorm. Staande ovaties, dikke tranen en een gevoel getuige geweest te zijn van iets bijzonders.

Na dit optreden was wel duidelijk, dit moet hoe dan ook doorgaan. Er was wel interesse bij Advendo, maar nog geen definitieve toezegging. We hebben het project doorgetrokken tot de zomer en in die periode nog drie optredens gedaan. Eén daarvan was op het muziekfeest van Philadelphia in theater Flint in Amersfoort, waar ook Frans Bouwer op ging treden. Dat Frans Bouwer daar kwam was voor twee deelnemers een reden om niet mee te gaan, dat vonden ze maar niks. Ze waren niet te overtuigen. Ze hebben een spectaculair optreden gemist. Achteraf hadden ze spijt.

Het laatste optreden was aan het eind van de laatste oefenavond in juni. In de sportzaal waar we altijd oefenden werd het optreden uitgevoerd. Veel, heel veel mensen waren getuige van dit bijzondere moment en als klap op de vuurpijl kwam de voorzitter van Advendo. Hij kon de deelnemers melden dat ze vanaf 1 oktober van harte welkom waren als lid van Advendo Slag & Vlag. Hoe de deelnemers daar op reageerden, onvergetelijk!

Probeer je voor te stellen dat jij al jaaaaren ergens lid van wilt worden maar dat kan / mag niet. Waarom niet? Omdat je een verstandelijke beperking hebt! Over wie zegt dat iets? Kijk je als organisatie dan naar de beperking of kijk je naar de mogelijkheden? Beperkingen hebben we tenslotte allemaal, iedereen kent wel de “slechtste van de groep”, net zo goed dat iedereen ook “de beste van de groep” kent. Zo hebben we ook allemaal onze mogelijkheden. En zo kunnen we allemaal, op een niveau dat bij onze mogelijkheden past, met elkaar muziek maken en/of dansen.

Dit is waar inclusie bij muziekverenigingen over gaat! Sluit je in of sluit je uit, that’s the question!

Je hoeft niet perse in hetzelfde orkest te spelen of in dezelfde groep te dansen, het is nl. maar de vraag of dat de beste optie is. Maar je kunt wel met elkaar één vereniging zijn. Een vereniging die zich bewust is van haar maatschappelijke relevantie, waar mensen zich welkom en thuis voelen. Een vereniging die iets waardevols bijdraagt aan jouw ontwikkeling als mens. Bij zo’n vereniging wil toch iedereen horen?

Is het spannend om een groep voor mensen met een beperking op te starten? Best wel, er komen en hoop vragen naar boven. Ik voel me dan ook bevoorrecht dat ik namens Philadelphia, CGN, HandicapNL en de KNMO projectleider mag zijn om inclusie bij muziekverenigingen aan te jagen.”

Bekijk hier een video over het project!

Contactpersoon: Jelle Roeper /  jelleroeper@gmail.com

Heb je vragen of wil je meer informatie?
Scroll naar boven
Menu