Content voor Ingelogde Gebruikers
Stil De Tijd – Voor Een Beeldend Dialoog Rondom Dementie

Stil de tijd – Voor een beeldend dialoog rondom dementie

Staat u wel eens stil bij de vragen:

Wie ben ik? Wie zijn wij? Wie willen wij samen zijn?

Dementie heb je niet alleen. Het is een persoonlijke en gedeelde ervaring van een onomkeerbaar veranderingsproces. Bekijk hier de uitwisseling met familie Vinkenburg.

Ik bied een beeldend dialoog voor het delen en onderzoeken van persoonlijke ervaringen van dementie, vanuit verschillende perspectieven bekeken.

Een uitwisseling

Het is een kunstproject gericht aan families die te maken hebben met dementie. Hiervoor werk ik samen met een persoon met dementie, de naaste omgeving; een mantelzorger, de familie, maar ook met een betrokken professionele zorgverlener.

Het uitwisselen van verschillende perspectieven in een beeldend dialoog biedt de mogelijkheid om te onderzoeken hoe je samen in een proces van verandering staat. Door samen te doen worden persoonlijke ervaringen met een positieve insteek benaderd en ontstaat er ruimte voor verbinding en bewustwording.

Een beeldend dialoog

Gevonden en natuurlijke materialen worden gebruikt om uitdrukking te geven aan ervaringen, gevoelens, en dat wat in woorden te kort schiet. Het verkennen van materialen met al onze zintuigen helpt de verbinding te leggen met onszelf; en vanuit onze basis verbinden we met elkaar en onze omgeving.
Materialen worden gebruikt om te verbeelden, maar roepen ook herinneringen op. Het zijn metaforen voor persoonlijke herinneringen, in dialoog met onszelf en met elkaar. Er kan van alles ontstaan; in woord en beeld, met muziek, in ruimte, in gebaar…

Drie kernwaardes:

Vanuit mijn achtergrond in beeldende kunst, educatie, en met mijn eigen ervaringen met een levens veranderende chronische ziekte kan ik een veilige basis bieden voor een persoonlijk en kunstzinnig uitwisselingsproces. Ik werk vanuit drie kernwaardes:

1. Een zo gelijkwaardige uitwisseling mogelijk; eenieder wordt gelijkwaardig gerespecteerd.
2. Betrekken van creativiteit en authenticiteit van alle deelnemers; we doen dit samen.
3. Veiligheid en privacy; Iedereen staat achter het proces van uitwisseling met elkaar.

Samen wordt besloten wat men wil halen uit het project en wat gedeeld kan worden met een breder publiek, waarom, en welke vorm daar geschikt voor is.

Is uw interesse gewekt? Neem gerust contact met mij op om mogelijkheden te verkennen.

Met warme groet,

Iris Jousma – Beeldend kunstenaar, Artist Educator

Gedeeld artistiek onderzoek in dialoog en verbeelding

www.irisjousma.nl – info@irisjousma.nl

Heb je vragen of wil je meer informatie?
Scroll naar boven
Menu