Content voor Ingelogde Gebruikers
Vertel Eens Een Verhaal – Cultura Ede

Vertel eens een verhaal – Cultura Ede

Het concept van ‘Vertel eens een verhaal’ gaat uit van het verzamelen en vertellen van verhalen door ouderen aan een groep kinderen (jongeren).


Dit doen we om eenzaamheid tegen te gaan, om ouderen het gevoel te geven dat zij wel meetellen, om kinderen te tonen dat ouderen een hele schat aan kennis en ervaring met zich meedragen en om er voor te zorgen dat de maatschappelijke kennis over het verleden wordt verzameld, bewaard en verder verspreid. Het project is bedoeld om dit gesprek tussen beide groepen te bevorderen, om er voor te zorgen dat zij elkaar beter leren kennen en om door middel van culturele uitingen anders naar elkaar te kijken.
We starten met dit project in september 2019 en hopen dat het nog vele jaren door kan blijven lopen.

Format/ concept
Er is niet 1 concept waar iedereen mee moet werken. Er is wel een centrale gedachte; namelijk dat we vrijwilligers opleiden om samen met ouderen verhalen op te halen/ te verzamelen en die ouderen de verhalen aan een groep te presenteren.
In het project worden vrijwilligers getraind om ouderen te leren een verhaal te vertellen. De vrijwilligers worden in & door Cultura getraind door professionals. De deelnemende organisaties zoeken de ouderen die in dit project mee willen doen. De organisaties mogen zelf bepalen wie er voor dit project in aanmerking komt, hoe zij worden benaderd en wat er aan hen gevraagd wordt.
Er zijn verschillende vormen mogelijk.

Vorm 1; de vrijwilliger komt langs bij een groep ouderen om verhalen te verzamelen rond een bepaald thema, zoals spelen, werken, familie, huishouden of vrijheid. Na het verzamelen van de verhalen worden deze door de ouderen aan elkaar gepresenteerd, zodat ze daarna met elkaar een gesprek kunnen voeren over die verhalen.
Vorm 2; de vrijwilliger gaat op bezoek bij diverse ouderen en verzamelt verhalen. De verhalen kunnen gebeurtenissen zijn, anecdotes, herinneringen, noem maar op. Cultura verzamelt de verhalen in een database, die door de cultuurmakelaar is in te zien. Vervolgens vraagt een school of de ouderen langs wil komen op school, of gaan de scholieren op bezoek bij de ouderen, om te luisteren naar het verhaal en hierover met elkaar in gesprek te gaan.
Vorm 3; de vrijwilliger gaat op bezoek bij diverse ouderen en verzamelt verhalen. De verhalen kunnen gebeurtenissen zijn, anecdotes, herinneringen, noem maar op. Deze verhalen worden gepresenteerd aan een groep jongeren, die er vervolgens hun eigen culturele interpretatie aan geven. Ze maken er een gedicht over, een video, een stripverhaal, of een muziekstuk. Het resultaat van de inspanningen van de jongeren wordt aan de ouderen gepresenteerd, op locatie of bij Cultura.
Vorm 4; de vrijwilliger gaat op bezoek bij diverse ouderen en verzamelt verhalen. De verhalen kunnen gebeurtenissen zijn, anecdotes, herinneringen, noem maar op. De beste, mooiste, leukste of
ontroerendste worden maandelijks gepresenteerd in Cultura, tijdens het Verhalencafé. In samenwerking met Omroep ede nemen we dit op en zenden het uit als podcast.
Vorm 5; een combinatie van alles hierboven.

Klik hier om verder te lezen.

Heb je vragen of wil je meer informatie?
Scroll naar boven
Menu